Linux Magazine artikelen

In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen voor de artikelen die ik geschreven heb voor Linux Magazine. Een aantal van deze artikelen is ook gepubliceerd op de website van Linux Magazine. Deze artikelen hebben een hyperlink naar de website van het Nederlandstalige blad Linux Magazine. In sommige artikelen wordt verwezen naar een VirtualBox image. Alle VirtualBox images zijn verplaatst naar een nieuwe locatie.

NummerTitelKorte omschrijving
2024-5Jitsi zelf hostenEen workshop voor installatie Jitsi op bijvoorbeeld je homeserver of VPS.
2024-5JournalctlWorkshop voor het gebruik van journalctl om logbestanden van systemd te kunnen lezen
2024-425 jaar ApacheDe ontwikkelingen van de Apache webserver in de afgelopen 25 jaar
2024-425 jaar DebianEen korte geschiedenis van de ontwikkeling van Debian in de afgelopen 25 jaar
2024-3T-DOSE 2024Een kort verslag van het T-DOSE evenement dat op 1 en 2 juni gehouden werd.
2024-3Starten met DockerEen workshop over het starten met Docker op de Raspberry Pi. Van installatie tot het draaien van de eerste container applicatie: de Apache webserver. Download via deze link de listings die bij deze workshop horen.
2024-2CompilerenIn deze workshop laat ik aan de hand van twee verschillende voorbeelden zien hoe je een applicatie onder Linux compileert. Download via deze link de listings van deze workshop en een optionele Virtual Box image met minimaal grafisch systeem onder Debian Bookworm.
2024-2SquashfsEen workshop waarin ik de basis elementen van Squashfs bespreek.
2024-2Column ‘niet altijd open source gratis willen gebruiken’In deze workshop zet ik uiteen waarom het soms ook duurkoop kan zijn om Open Source persé gratis te willen gebruiken.
2024-1NFS-server onder DebianIn deze workshop ga ik in op hoe je een NFS server en een NFS client onder Debian (en afgeleide distributies) configureert.
2024-1SSH server configureren voor SFTPIn deze workshop breid je de functionaliteit van een SSH server uit met bestandsoverdracht via het SFTP protocol.
2024-1Veilig inloggen met SSHWorkshop veilig inloggen met SSH door middel van publieke SSH sleutel en wachtwoord op privé SSH sleutel.
2023-6Opal pocket router – boordevol Linux en open source softwareEen recensie van de Opal GL1200 reisrouter. Bij de eindredactie is listing 1 weggevallen. Deze is via deze link te zien.
2023-5Clonezilla backup beheer via netwerkWorkshop mogelijkheden backup maken met Clonezilla via netwerk (ssh, samba en webdav)
2023-5AppImageMini workshop gebruik AppImage
2023-4Kennismaken met Alpine LinuxWorkshop waarmee je snel aan de slag kunt met Alpine Linux.
2023-4Webmin: voor diegenen zonder Linux serverbeheerkennisIn deze workshop raak je bekend met het de basis van het beheren van een Linux server met Webmin via de webinterface.
2023-4Windowsfx: Windows ervaring met Linux distroEen beschrijving van de eerste indrukken van de Windowsfx Linux distributie.
Aanvulling na het verschijnen van het artikel: De ontwikkelaar heeft in verband met het voorkomen met problemen met Microsoft deze linux versie de naam Wubuntu gegeven.
2023-3Wachtwoordbeheer met SeahorseWorkshop wachtwoordbeheerder Seahorse voor o.a. SSH sleutels en GPG sleutels.
2023-2VirtualBox vanaf de prompt met Home AssistentWorkshop VirtualBox op een Debian server installeren. Daarnaast gaat deze workshop in op installatie van Home Assistant onder VirtualBox op deze Debian server.
2023-1Raspberry Pi als Apache reserve proxyWorkshop Apache Reserve proxy. Met een reverse proxy webserver is het mogelijk om bijvoorbeeld websites uit je interne netwerk via internet benaderbaar te maken of meerdere websites die achter 1 IP nummer zitten zichtbaar te krijgen voor de buitenwereld.
2023-1Aan de slag met guest accountsWorkshop configureren guest accounts voor Zorin OS, Linux Mint, Ubuntu en Xubuntu. De listings en optionele VirtualBox images kunnen via deze link gedownload worden.
2023-1Nieuws van de NLLGGNieuws over de activiteiten van de NLLGG
2022-6Je Raspberry Pi als VPN-serverMet behulp van PIVPN installeer je eenvoudig Open VPN of WireGuard op je Raspberry Pi. Naast installatie van de VPN software gaat deze workshop ook in op de installatie en configuratie van de client software onder Linux, Windows, MacOS, Android en IOS.
2022-5VeracryptMaak versleutelde containers en partities op Linux, Windows en Mac OS.
2022-5VentoyTool om meerdere besturingssytemen op 1 USB stick te krijgen.
2022-5SystemRescueOpstartbaar noodsysteem om je computer te beheren of te herstellen.
2022-5Rclone: Zwitsers zakmes voor synchroniseren van bestanden in de cloudWat is Rclone en hoe start je er mee?
2022-4Linux onder Windows: WSL2 of Virtual Machine?Vergelijking tussen WSL2 (linux subsystem onder MS Windows) en een Virtuele machine met Linux onder MS Windows.
2022-4Zorin OSRecencie van Zorin OS. Zorin OS is een Linux distributie gebaseerd op Ubuntu en promoot zich als het alternatief voor MS Windows en Mac OS.
2022-3Bestanden zoeken onder LinuxHoe vind je met behulp van commando’s en de grafische bestandsbeheerder Nemo bestanden.
2022-3Puzzelen met instellingenWaar zijn welke instellingen opgeslagen?
2022-3Meer doen met sudoEen tip van de sluier waar je sudo nog meer voor kunt gebruiken dan een commando als root uitvoeren.
2022-3RescuezillaRecensie van de grafische schijf backuptool ‘Rescuezilla’
2022-2SuperTuxKartSuperTuxKart heeft wat weg van Mario Kart. Van SuperTuxKart zijn ook versies voor MS Windows, Mac OS, Android en Switch Homebrew.
2022-1Batchbewerkingen met bashscriptsIn deze workshop wordt aan de hand van eenvoudige bashscripts uitgelegd hoe je commando’s uitvoert op meerdere bestanden.
2021-6WordPress Multisite installatieWorkshop installatie WordPress waarbij in het bijzonder ingegaan wordt op de multisite mogelijkheid. Klik hier voor aanvullende informatie over configuratie van plugins.
2021-6Beginnen met een Linux VPSIn deze workshop maak je kennis met een Linux VPS. De workshop beschrijft het Linux VPS van Strato, maar is naar verwachting voor andere VPS aanbieders ook goed bruikbaar.
2021-6Blitzwolf mini pc alternatief voor Raspberry Pi?In deze test vergelijk ik de Blitzwolf mini pc met een Raspberry Pi 4B.
2021-5Starten met Open ShotWorkshop waarin de basis van Open Shot uitgelegd wordt.
2021-4Selectie van apps uit de Nextcloud appstoreBespreking van de apps Music en Cospend uit de Nextcloud appstore
2021-3Nextcloud apps in het kader van veiligheidBespreking van een aantal apps uit de Nextcloud appstore die de veiligheid van Nextcloud of de veiligheid in het algemeen verbeteren.
2021-2Je eigen Minecraft serverConfigureer je eigen Minecraft server onder Debian.
2021-2Nextcloud external storage supportKoppel Nextcloud aan je Dropbox, Google of MS Onedrive opslagruimte.
2021-1Je eigen SSL-certificaten makenWord je eigen certificaat uitgever en installeer je eigen geïnstalleerde certificaten op je server en client.
2021-1Raspberry Pi4 boot mogelijkhedenBoot je Raspberry Pi 4 van het netwerk of via USB.
2020-6Configureer iptables eenvoudig met UFW – workshopEenvoudig de Linux firewall bedienen met de ufw frontend voor iptables
2020-6Kennismaken met MinecraftUitleg over installatie van Minecraft onder Linux en introductie in Minecraft.
2020-6Veilig experimenteren met behulp van VirtualBoxExperimenteer veilig met operating systemen in de gevirtualiseerde omgeving van VirtualBox.
2020-5Boot Repair DiskHerstellen van je Linux bootloader met een Live image.
2020-5Stream of sla HDMI-beelden op met de HDMI Video Capture kaart en OBS studioMet een HDMI video capture kaart en OBS studio is het mogelijk om HDMI uitvoer op te slaan of direct te streamen.
2020-4Booten vanaf het (interne) netwerkEen workshop waarin je een server inricht voor het booten vanaf het netwerk. Daarnaast configuratie voor booten van een x86 pc en een Raspberry Pi 4.
2020-3Nextcloud appsEen workshop met de apps die Nextcloud sinds versie 18 op verzoek standaard mee installeert: Talk, Calandar, Contacts, Mail en OnlyOffice
2020-2Financiële software voor LinuxEen beschrijving van financiële software pakketten die voor Linux verkrijgbaar zijn.
2020-2Online financiële systemen onder LinuxEen beschrijving van een drietal online financiële systemen bediend onder Linux: Afas, E-Boekhouden en Exact Online
2020-1Herbeleef spellen van vroeger met LakkaLakka emuleert (spel)computers van vroeger. Als je de spellen nog hebt (of je komt er weer aan) kun je weer volop van deze spellen genieten.
2019-6Linux op de desktop: het ondergeschoven kindjeColumn in Linux Magazine over het feit dat de Linux desktop ten opzichte van Mac OS en MS Windows veel minder populair is.
2019-6Twee kleine Linux distributies: Archbang vs. TinycoreEen beschrijving van 2 kleine Linux distributies: Archbang en Tinycore.
2019-5Entware functionaliteitsuitbreiding met packagemanager voor embedded systemsMet Entware is het mogelijk om software te installeren op Embedded systems. In dit artikel worden voorbeelden uitgewerkt voor de Open Source router firmware Fresh Tomato en LibreELEC.
2019-4Linux op je router – installeer zelf open source routerfirmwareWorkshop waarin je op een Netgear R7000 de Open Source router firmware Fresh Tomato installeert.
2019-4NLLGG – De vereniging voor Linux en Open SourceInformatie over de (activiteiten van de) Nederlandse vereniging voor Linux en Open Source: NLLGG
2019-3Systemd voor Linux Mint – grafisch gebruikersinterface met cockpitEen workshop waarin je vanaf de grafische desktop aan de slag gaat met Systemd.
2019-3Voorkom een crash! – Backupmogelijkheden onder Linux MintEen workshop waarin je op verschillende manieren gegevensverlies bij een crash van je Linux Mint systeem kunt voorkomen.
2019-2Ontdek Samba – de open source Linux bestandsserver voor je (thuis)netwerkIn deze workshop maak je kennis met Samba en configureer je je eerste gedeelde mappen die ook via MS Windows computers te benaderen zijn.
2018-6Bouw je eigen Linux mediaspeler – workshop met KodiInstalleer de Linux distributie LibreELEC waarin je Raspberry Pi of PC omtovert tot een mediaspeler met Kodi.
2018-1Bijdragen aan open source projecten – Doe jij ook mee?Verslag van mijn bijdrage aan een onderdeel van de 2fa applicatie van Nextcloud.
2017-6Alles over Handbrake – Zwitsers zakmes voor converteren van video’sIn dit artikel wordt uitgelegd hoe Handbrake werkt voor het converteren van een DVD en een opgenomen TV programma.
2017-6Backups raadplegen. en veilige cloudopslag van backups.Tweede en laatste deel over het maken van backups van je persoonlijke data. Dit deel gaat onder andere in op het benaderen van backups via Samba, het opslaan van de backups in de cloud door middel van encryptie en het openen van geëncrypteerde backups.
2017-6Webdav – Wat is het en hoe je gebruik je het?Korte uitleg over de werking van webdav met voorbeelden hoe je webdav kunt inzetten.
2017-4Een dagelijkse backup van je belangrijke dataEerste deel over het maken van backups van je persoonlijke data. Het backupscript maakt een backup van je data en MariaDB/MySQL databases.
2017-3Let’s encrypt – De webroot-methodeMaak eenvoudig je SSL certificaten aan met de webroot methode van Let’s Encrypt.
2016-4De Intel NUC als thuisserver onder Arch LinuxInstalleer (Arch) Linux op een Intel NUC en gebruik deze als thuisserver.
Een voorkant van een nummer van Linux Magazine.