Java

Er zijn twee versies van Java: Oracle Java en OpenJDK. Open JDK is een opensource applicatie en is het uitgangspunt voor dit kennisbank artikel.

Java heeft verschillende versies (versienummers). Onder Debian en afgeleiden zie je met het volgende commando welke Java versies je kunt installeren:

apt search openjdk | more

Als je een Java applicatie hebt die alleen met een bepaalde versie van Java moet draaien, dan installeer je deze versie van Java naast de versie(s) die al op het systeem staan met het apt install commando.

De specifieke Java versie roep je dan aan door het hele pad van de Java die je nodig hebt mee te geven, bijvoorbeeld:

/usr/lib/jvm/java-1.16.0-openjdk-amd64/bin/java

Een nieuw geïnstalleerde versie van Java komt altijd in een subdirectory van /usr/lib/jvm terecht. Het is dan bij het aanroepen van Java kwestie van de juiste subdirectory onder deze directory aan te geven, gevolgd door een slash (/) en daarna java.