Geschiedenis van Linux opdrachten

Linux slaat opdrachten die je gegeven hebt op in de geschiedenis van Linux opdrachten. Dat is makkelijk, omdat je die opdrachten dan kunt hergebruiken. Je kunt de opgeslagen geschiedenis bekijken met het commando:

history

In de uitvoer zie je een nummer gevolgd door de gegeven opdracht. Als je bijvoorbeeld wilt zoeken op welke systemctl commando’s je hebt gegeven, dan type je:

history | grep systemctl

De volgende mogelijkheden zijn er onder andere voor de geschiedenis van Linux opdrachten:

Pijltje omhoogVorige commando
Twee keer pijltje omhoogEer vorige commando etc.
!nummerVoer de opdracht met het ingegeven nummer nog een keer uit.
!!Voer vorige commando nog een keer uit.
!-2Voer eer vorige commando nog een keer uit. Het getal kan je zelf aangeven als je een ander eerder commando nog een keer wilt uitvoeren.
!systemctlVoert het laatste commando met systemctl nog een keer uit. Dit kun je voor alle commando’s doen
nano !!:$Het bestand bewerken dat je in de vorige opdracht (bijvoorbeeld cat .recently-used) opgeroepen hebt (in plaats van nano kun je ook andere opdrachten gebruiken).
sudo !!Voert de vorig ingeven opdracht (als gebruiker zonder root privileges) via sudo uit.

Bovenstaande tips met betrekking tot de geschiedenis van Linux opdrachten besparen je heel wat typewerk.

Klik hier voor meer Engelstalige informatie over de geschiedenis van Linux commando’s.

Voorbeelden gebruik geschiedenis van Linux opdrachten