Rsync

Met rsync synchroniseer je bestanden tussen verschillende directory’s. Deze directory’s kunnen binnen en buiten je Linux systeem liggen.

Synchroniseren met externe systemen

Zodra je een bestand synchroniseert met een ander systeem wordt automatisch gebruik gemaakt van een ssh verbinding. Voorwaarde is wel dat SSH op zowel bron als bestemmingscomputer actief moet zijn. Een rsync opdracht waarbij op een extern systeem een directory van een lokaal systeem gesynchroniseerd ziet er als volgt uit:

rsync -avz /brondirectory/ gebruiker@servernaam:/doeldirectory/

Een bestand vanaf een server met je lokale systeem synchroniseren kan natuurlijk ook:

rsync -avz gebruiker@servernaam:/brondirectory/ /doeldirectory/

Voorwaarde is wel dat op beide systemen rsync geïnstalleerd is.

Bron: https://www.tecmint.com/rsync-local-remote-file-synchronization-commands/